Kajotters en Kajotsters van Veghel

KAJ-gebouw (Katholieke Arbeiders Jeugdgebouw), in de Deken van Miertstraat, op de hoek bij de Korte Kerkstraat. Ook wel bekend als Kajottershuis, met aan de gevel het KAJ schild. Oorspronkelijk de bewaarschool Sint Agnes (zie beeld in gevel met de Heilige Agnes op de sokkel onder een pinakel).

Bij een foto op BHIC van het Brabants Dagblad wordt gemeld dat pand in 1975 is afgebroken (Komplan Veghel, realisatie nieuwe winkelcentrum). Nu ter plaatse een parkeerplaats. Het beeld staat overigens sinds 2017 in de zijgevel van Deken van Miertstraat 11 (het pand rechts van de bewaarschool), dit dankzij architect Gerard van Asperen.

De Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ) en de Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd (VKAJ) zijn opgericht na de tweede wereld oorlog. De KAJ was een organisatie van, voor en door jonge arbeiders en hielden zich vooral bezig met voorzieningen voor vrijetijdsbesteding van jonge arbeiders. Na een periode van 20 jaar gingen in 1965 de KAJ en VKAJ op in een nieuwe ‘gemengde’ organisatie, de Katholieke Werkende Jongeren (KWJ).

Over de KAJ vereniging in Veghel is eigenlijk maar heel weinig te vinden. Eén foto is terug te vinden op het BHIC van het KAJ Tambourcorps. In ieder geval fijn dat Johan van Eerd hier wel het een en ander van heeft vastgelegd, zoals het pand aan de Deken van Miertstraat. Bij verdere verdieping in het onderwerp en de foto’s van Van Eerd, stuit je dan ook nog op een tweetal duidelijke foto’s van leden van de verenigingen destijds.  Te weten: Een foto van de Veghelse Kajotters (KAJ), en een van de Veghelse Kajotsters, de vrouwelijke tak (VKAJ). De dames in mooie uniformen en de heren in tenue de Ville zullen we maar zeggen;). Toch een mooi stukje geschiedenis van het Veghelse. Zeg maar gerust “Andere Tijden”. Veghelse leden van destijds, als ze nog leven, zullen nu wel aardig op leeftijd zijn.

Processie Paus Pius X

VKAJ (Vrouwelijke Katholieke Arbeidersjeugd ) Veghela

Weet overigens iemand waar de VKAJ (vrouwelijke tak) in Veghel gehuisvest was?

Zie hieronder ook wat foto’s van de speldjes die destijds gedragen werden, een promotie pamflet en omslag van een kalender. Duidelijk is dat dit landelijk groots werd opgezet.

Op onderstaande foto helemaal links de bewaarschool Sint Agnes in toenmalige Nieuwstraat (met toen nog de letters in de gevel).

Deken van Miertstraat Veghel

Reacties uiteraard welkom. Graag zelfs.

Uit reacties valt op te maken dat het gebouw voor allerlei doeleinden werd gebruikt:

 • Ad Verhagen:  Als klein manneke bij de welpen op zolder met akela Franssen.
 • Ben Schilder: Op de verdieping hebben vele jaren de verkenners van de Tarcisiusgroep gezeten.
 • Norbert Gubbens: Kleuterschool, in ieder geval eerst helft van de jaren 60 van de vorige eeuw! (Zr Virgenie o.a. Ingang was aan de zijkant).
 • Stif Hovens: Mijn eerste kleuterschool, heb er nog 2 meer gehad in Veghel.
 • Bep Aalderink: Later was de bibliotheek daar! En achter op de buitenplaats trainden wij voor korfbal blauw/geel.
 • Truus Van Der Heijden: Wij (ik met mijn zus Ria Kuijpers) zaten er in met de gidsen en later met de kabouters, Carla de visser was onze Gids.
Gidsen Veghel
Gidsen Veghel, meisje uiterst rechts is Ria Kuijpers.

Emiel Verwijst, GroetenUitVeghel.nl

 

3 reacties op ‘Kajotters en Kajotsters van Veghel

 1. Ik zoek Veghelse plekken uit de jeugd van cartoonist Ton Smits. Hij zou in 1921 geboren zijn op Nieuwstraat A187 (wellicht het buurhuis van de bewaarschool??) en grote kans dat hij ook op deze bewaarschool heeft gezeten, en op de nabijgelegen RK School voor jongens. Kan iemand mij aan meer informatie helpen? Zou fijn zijn!

  Like

   1. Ja, die bronnen had ik al doorgenomen. En ik denk dat ik inmiddels ook wel alle beschikbare foto’s van die omgeving bekeken heb … Mijn hoop is nu gevestigd op bijv. mogelijke oud-klasgenoten of oud-buurtgenoten van Ton, die kunnen bevestigen waar de familie Smits gewoond heeft en waar ze hun machinewerkplaats hadden, en waar Ton naar school ging. Maar die zullen dan inmiddels al behoorlijk op leeftijd zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s