Veghel, R.K. school voor jongens (Anno 1873)

21768766_1403568819742367_3923634640682936697_o

Veghel, R.K. school voor jongens (Anno 1873), Kloosterstraat (de huidige Deken Van Miertstraat). Zwart wit foto beschikbaar gesteld door een broeder uit Maastricht. Foto is volgens de broeder uit 1918. Foto is ingekleurd door Emiel Verwijst©.

Informatie van het BHIC: In juni 1879 kwamen er drie broeders van de Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Congregatio Fratrum Immaculatae Conceptionis Beatae Mariae Virginis, afgekort F.I.C.) naar Veghel om het onderwijs aan de Veghelse jongens op zich te nemen. Ze kwamen op verzoek van pastoor Clercx. Er was in Veghel al een openbare school op de Bolken en een katholieke meisjesschool bij de Zusters. Een katholieke jongensschool was hard nodig, vond de pastoor. Die school kwam er in 1874 aan de Kloosterstraat (de huidige Deken Van Miertstraat).

Drie lekenonderwijzers gaven daar les. Maar pastoor Clercx wilde liever broeders of paters als onderwijzers dan leken. De congregatie van de Broeders van Maastricht bood in 1879 dus uitkomst. De congregatie was in 1840 in Maastricht opgericht met juist als doel katholiek onderwijs te geven. De Broeders waren actief in Amsterdam, Nijmegen, Oudenbosch, Dongen en vanaf 1879 dus ook Veghel. De Broeders die naar Veghel kwamen, woonden bij de school. Al gauw volgden meer broeders, met als gevolg dat de openbare school leegliep: alle jongens gingen op een gegeven moment naar de katholieke school van de Broeders, precies zoals de pastoor dat gewild had. De Broeders richtten zich later ook op het vervolgonderwijs. Onder invloed van hun onderwijs zijn ruim zestig Veghelse jongens zelf ook bij de congregatie ingetreden. Het aantal broeders te Veghel was nooit zeer groot, het varieerde tussen de 3 en 37 (in 1944). Na de Tweede Wereldoorlog werd het aantal religieuzen steeds minder, totdat in 1988 de laatste broeders uit Veghel vertrokken naar de plaats waar hun congregatie ooit begonnen was, Maastricht. Tekst BHIC ©.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s